Yükleniyor...

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 43 NO.LU TEBLİĞ KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Tarih      : 25.10.2022

Sayı        : 2022 / 28

Konu      : KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 43 NO.LU TEBLİĞ KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

 

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR 43 NO.LU TEBLİĞ KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

 

MADDE-1: KDV Uygulama Genel Tebliğinin I/C-2.1.1.2.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “sorumlu sıfatıyla” ibaresi ile üçüncü paragrafının üçüncü satırında yer alan “- Sorumlu sıfatıyla” ibaresinden sonra gelmek üzere “kanuni süresinde” ibareleri eklenmiş; bu duruma paralel olarak tevkif edilerek sorumlu sıfatıyla kanuni süresi içinde beyan edilmeyen kdv tutarları beyan edilip ödendiği döneme ait kdv beyanında indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.

 

Tevkif edilen KDV’nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

Örnek: Satıcı (B), alıcı (A)’ya 12 Mayıs’ta 10.000 TL karşılığında bakır tel teslim etmiş, genel oranda KDV’ye tabi teslimle ilgili olarak 14 Mayıs’ta düzenlediği faturada hesaplanan KDV, tevkif edilecek KDV ve tahsil edilecek KDV tutarlarını, sırayla 1800 TL, 1260 TL ve 540 TL olarak göstermiştir. (A), bu alışla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini 24 Haziran’a kadar vermek zorundadır. Bu ödevini yerine getirmişse, söz konusu beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edeceği 252 lirayı, 24 Haziran’a kadar vermesi gereken Mayıs dönemi 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapabilecektir. 2 No.lu KDV Beyannamesi yanlışlıkla süresinden sonra 19 Ağustos tarihinde verilirse ve tevkif edilen 1260.TL tutarındaki KDV 4 Eylül tarihinde ödenirse söz konusu KDV, en erken ödemenin yapıldığı Eylül dönemine ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

MADDE 2 Demir Çelik Ürünlerinde Uygulanan Kısmi Tevkifat Oranı 01 Kasım 2022 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Değişti;

Demir‐çelik ve alaşımlarında (4/10) oranında uygulanan KDV tevkifatı 01 Kasım 2022 Tarihi

İtibariyle (5/10 ) olarak uygulanacaktır. Tebliğin (I/C‐2.1.3.3.8.1.) bölümünde yer alan kısmın ikinci paragrafına ““Ayrıca, demirçelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır.” Eklenen bu hükümle 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul A.Ş.’ye kayıtlı şirketlerin demir çelik ürünleri teslimleri de tevkifat uygulaması kapsamına dahil edilmiştir” ibaresi eklenmiştir.

 

MADDE 3; İndirimli Orana Tabi Gıda Maddeleri Teslimlerinden Doğan Kdv İadelerinin Yıl İçinde Haziran ve Kasım Dönemlerinde Nakden İade Alınabilmesi Sağlanmıştır.

 

Düzenleme öncesinde indirimli orana tabi gıda maddeleri tesliminden doğan KDV İadeleri yıl içinde mahsuben, izleyen yılda ise nakden gerçekleştirilebiliyordu. Yapılan değişiklik ile artık malların takvim yılının Ocak‐Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi halinde nakden yapılabilecektir. Tebliğe eklenen ilgili madde hükmü aşağıdaki gibidir; Tebliğde (III/B‐3.) bölümünün üçüncü paragrafından sonra gelmek üzere “Aynı yetki çerçevesinde, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının OcakHaziran dönemindeki teslimlerinden

doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.” İfadesi eklenmiştir.

 

MADDE 5 İstisna Kapsamındaki İşlemlerin Gerçekleşmesinden Sonra İşleme İlişkin Mal ve Hizmet Alımları ile İlgili Kur Farklarına İlişkin Açıklamalar Genişletilmiştir

 

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef lehine veya aleyhine kur farkı ortaya çıkabilmektedir. Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır” ifadesi eklenmiştir.

 

MADDE 6 – 1 KASIM 2022 Tarihi İtibariyle; Sigorta Şirketi Kefalet Senetleri KDV İade

Taleplerinde Teminat Olarak Kullanılabilecektir;

1 Kasım 2022 Tarihi İtibariyle KDV iade işlemlerinde Banka Teminat Mektuplarının yanı sıra

“Sigorta Şirketi Kefalat Senetleri’’ de aşağıdaki şartları taşıması halinde teminat olarak kullanılabilecektir.

 

“Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki örneğe (EK13) uygun olarak ve Türkiyede yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş olması gerekir.

 

 

Arda YMM A.Ş

Coşkun Aras

Yeminli Mali Müşavir

 

Test

Form Gönderimi

Tamam