Yükleniyor...

Corona Virüsü ile Mücadele Kapsamında “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı Verilen Mali Paketteki Tedbirlere Yönelik Açıklamalar Hk.

Tarih      : 19.03.2020

Sayı        : 2020/19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 18.03.2020 tarihli Corona virüsü ile mücadele toplantısı sonrası yapmış olduğu konuşmasında yer alan ve “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı verilen mali paketteki tedbirlere yönelik açıklamalarımız şu şekildedir ;

  • Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenecektir.

“Mart ayına ilişkin Muhtasar Beyanname ve KDV tevkifatı ile SGK primleri beyan süresi içerisinde verilip ödemeleri yapılacak ve Nisan ayı itibari ile belirtilen sektörlerin beyanname bildirimleri hariç sadece vergi ve prim ödemeleri 6’şar ay ertelenecektir. “

  • Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.

“Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir. Yapılan tedbire yönelik olarak da kasım ayına kadar Konaklama vergisi uygulanmayacaktır”

  • Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecektir.

Bu kapsamda hesaplanan irtifak bedelleri ve hasılattan alınan payın ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecektir.

  • Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyannamelerin ödeme süreleri 3 ay ertelenecektir.

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin maddede sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 99 uncu maddesinde; "Muhtasar beyannamenin şekil, içerik ve ekleri ile üçer aylık verilen beyannamelerin dönemini aylık olarak belirlemeye ve tevkifat konuları itibarıyla ayrı ayrı beyanname verme mecburiyeti getirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır. ( ücret, kira vb.)

Bu kapsamda stopaja ilişkin ödemelerin süresi 3 ay ertelenecektir.

  • Asgari ücret desteğin devam ettirilecektir.

“2020 yılı için 6661 sayılı işveren asgari ücret desteği çalışan sayısına bakılmaksızın günlük 2.5 TL olup aylık uygulanan destek tutarı 75 TL dir. Tüm işyerlerinde uygulanmaktadır. ”

Bu kapsamda destek verilmeye devam edilecektir.

  • Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak ve böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltılacaktır.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği başlıklı Ek 2 inci maddesine göre genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması

İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar),

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde  işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

(*) “Kısa çalışma ödeneğine ilişkin daha detaylı bilgiye 2020/15 sayılı sirkümüzden ulaşabilirsiniz “

  • İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartılacaktır.

İş kanunu madde 64 e göre ; Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.

Alınan tedbire yönelik olarak da iki ay olarak belirlenen çalışma süresi 4 aya çıkartılacaktır.

Söz konusu açıklamalara göre yapılacak yasal düzenlemelere ilişkin olarak uygulama konusunda ayrıca bilgi verilecektir.

 

Coşkun ARAS 

Yeminli Mali Müşavir

Test

Form Gönderimi

Tamam